1. Pierwsza legenda głosi, że precle bawarskie zostały wymyślone przez piekarza z Bad Urach, który znalazł się w niełasce u księcia. Przed egzekucją, aby ocalić swoje życie, miał stworzyć pieczywo, przez które słońce świeci trzy razy. Tak właśnie podobno powstał precel. Ciekawą historię na ten temat można usłyszeć w Muzeum Kultury Chleba w Ulm.
2. Według innej legendy precla wymyślił mnich pochodzący z północnych Włoch lub południowej Francji. Pewnego dnia, po upieczeniu chleba, mnich z resztek ciasta postanowił stworzyć przekąskę dla dzieci, które właśnie uczyły się nowej modlitwy. W ten sposób powstał przysmak w kształcie rąk złożonych do modlitwy. To dlatego precel ma swój charakterystyczny wygląd.
3. Ciekawostką jest również pochodzenie nazwy „precel”, która wywodzi się z łaciny i oznacza "małe ramionka". To odniesienie do charakterystycznego kształtu precla, który przypomina splecione ramiona.
To nie legenda, że Dobre Precle możesz zjeść już m.in. we Wrocławiu, Gliwicach, Bydgoszczy, Krakowie. I wciąż otwieramy się w kolejnych miastach!
Kto raz spróbuje naszych precli, ten zrozumie, skąd się wzięła popularność tych wypieków. Precle mają swoich fanów na całym świecie. Przygotuj się na prawdziwą preclową ucztę pełną smaku i tradycji. Zapraszamy na Dobre Precle do naszych piekarni.
DP 1 sp. z o. o.
ul.Szlachecka 24,
32-080 Brzezie
NIP: 5130282896
KRS: 0001009998